Ziekteverzuim verminderen

Tips voor ziekteverzuim verminderen

Zoals gezegd is ziekteverzuim verminderen een uitdaging (en de verantwoordelijkheid) van zowel werkgever als werknemer. Wanneer beide partijen zich evenveel inzetten om een optimale balans te onderhouden, zal ziekteverzuim effectief kunnen worden teruggedrongen onder begeleiding van een verzuimspecialist. Hieronder volgen vast wat tips voor ziekteverzuim verminderen:

  • Zorg voor een goed verzuimbeleid: Ziekteverzuim verminderen staat of valt met een goed verzuimbeleid. Met een sterk verzuimprotocol, die onder begeleiding van een verzuimspecialist wordt opgesteld, zijn de regels voor iedereen duidelijk. Ook laat u zien dat uw organisatie ziekteverzuim belangrijk vindt.
  • Let op signalen van ziekteverzuim: Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Wanneer een actieve relatie met een verzuimspecialist wordt onderhouden, kan er tijdig actie worden ondernomen.
  • Maak verzuim bespreekbaar en wijs elkaar op elkaars verantwoordelijkheden: Voortbordurend op het eerste item: het is belangrijk dat u met uw medewerkers praat over ziekteverzuim en verzuimpreventie. U bent daarbij gebaat maar uw medewerkers natuurlijk ook. Wanneer iedereen weet wat er van hem of haar wordt verwacht, kunt u effectief ziekteverzuim verminderen.
  • Investeer in ontwikkeling: Scholing en ontwikkeling is nog altijd belangrijker dan een top salaris. Zodra mensen vastzitten in hun functie, ontstaan er klachten. Investeer dus in (alle) medewerkers!
  • Werk samen met een verzuimspecialist als ReFit: Een verzuimspecialist als ReFit is een investering, vooral als u eigenrisicodrager bent of wordt. Wij kunnen u begeleiden bij alle bovenstaande punten waardoor ziekteverzuim verminderen actueel blijft, maar geen kopzorgen meer oplevert.

Ziekteverzuim verminderen nu nog relevanter

Met de komst van de nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB), zal ziekteverzuim verminderen nóg relevanter worden. Meer organisaties zullen graag per 1 januari 2020 eigenrisicodrager worden en derhalve verzuimbegeleiding van een verzuimspeciallist nodig hebben, bijvoorbeeld over de Wet BeZaVa en over arbeidsongeschiktheid. ReFit helpt u graag verder.

Meer weten over ziekteverzuim verminderen?

Wilt u meer tips over ziekteverzuim verminderen? Laat het ons weten, we komen er graag met u over praten. Bent u nieuwsgierig naar de impact van de nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans? We vertellen u er hier meer over.

Klant aan het woord

De rapportages uit het gebruiksvriendelijke verzuimsysteem geven ons inzicht in ons ziekteverzuim. ReFit is laagdrempelig en er zijn korte communicatielijnen. Ik voel hun persoonlijke aandacht en betrokkenheid.
De verzuimbegeleiding van al onze medewerkers hebben wij uitbesteed aan ReFit. Door het eigenrisicodragen krijgen we de kosten van verzuim veel beter inzichtelijk en ReFit neemt ons veel werk uit handen